Dziś chciałabym Wam zaproponować zdrową i pożywną sałatkę na bazie ryżu.
Będą nam potrzebne następujące składniki:
- 200 g ryżu brązowego
- 100 g ananasów
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 1 cebula czerwona
- 50 g rukoli,
- 4 łyżki oleju z miąższu avocado
- 2 łyżki sosu sojowego
- 50 ml soku z ananasów
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki tartego imbiru
- pieprz i sól do smaku.
Ryż opłucz pod bieżącą wodą. Płukanie ryżu pozwala na pozbycie się skrobi, która wpływa na sklejanie się ryżu. Zagotuj 1/5 szklanki wody, dodaj olej i szczyptę soli, wsyp dobrze wypłukany ryż. Od czasu do czasu zamieszaj, aby ryż się nie przypalił. Gdy ryż zacznie się gotować zmniejsz gaz i gotuj pod przykryciem 12-15 minut. Ryż musi pochłonąć całą wodę. Wyłącz gaz, odkryj pokrywkę i i nakryj garnek ściereczką.
Zrób sos: olej z avocado wymieszaj z sokiem z ananasów, ząbkiem czosnku, pieprzem, sosem sojowym, tartym imbirem i solą. Dobrze zmiksuj w blenderze. Posiekaj orzechy nerkowca i wymieszaj z ugotowanym ryżem, ananasem (pokrojonym w kostkę) i czerwoną cebulą. Rukolę ułóż na dnie talerza, wyłóż na nią ryż i polej sosem.
Smacznego!