99,9% kupujących poleca tego sprzedawcę

Polecam3897Nie polecam3

Zgodność z opisem
5
Koszt wysyłki
Obsługa kupującego
5

Producenci
Czy płatki owsiane mogą być jeszcze zdrowsze?
Czy płatki owsiane mogą być jeszcze zdrowsze?

Oto zalety płatków owsianych:

Dzięki wysokiej zawartości błonnika, który jest bardzo przyjazny dla układu trawiennego, regulują pracę jelit, oczyszczają organizm oraz zapewniają uczucie sytości. Dostarczają niewiele kalorii (łyżka to zaledwie 37 kcal), pomagają zachować szczupłą sylwetkę. Zawarty w nich magnez wspomaga naszą koncentrację, a w połączeniu z fosforem wzbogaca nasze kości, dodatkowo witaminy z grupy B oraz mangan wspomagają nasz układ nerwowy.

Płatki owsiane regulują poziom glukozy we krwi. Warto pamiętać, że najlepiej działają płatki zwykłe gdyż ich indeks glikemiczny jest niższy od płatków błyskawicznych. Im płatki mniej przetworzone tym lepiej wpływają na nasz organizm. Wspomagają utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu. Zawarty w nich błonnik (beta-glukan) tworzy żelową osłonkę w jelitach i wiąże cząsteczki cholesterolu, a potem je usuwa. Wpływa to na ograniczenie wchłaniania cholesterolu do organizmu.

Płatki owsiane można przygotować na wiele sposobów. Klasycznie na mleku lub na wodzie. Można do nich dodać owoce lub orzechy. Są zwolennicy przekąski owsiankowej z dodatkiem jogurtu. Z płatków owsianych można też upiec ciasteczka a nawet zrobić leczo.

Przepis na ciasteczka owsiane:

  • Szklankę płatków owsianych wymieszaj z 3/4 szklanki mleka, łyżeczką proszku do pieczenia, łyżką cukru i szczyptą soli
  • Dodaj 1 jajko (rostrzepane), 50 g roztopionego masła
  • Dodaj garść bakalii (rodzynki, orzechy, migdały)
  • Wszystko razem wymieszaj

Foremkę do pieczenia wyłóż papierem. Nałóż ciasteczka łyżką. Piecz 10 min w temperaturze 160 stopni C.

Przepis na warzywne leczo z owsianką:

Z dwóch łyżek płatków ugotuj na wodzie gęstą owsiankę. Dodaj łyżeczkę oliwy. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przykryj i odstaw. Na łyżce oliwy podsmaż kilka pokrojonych pieczarek. Pod koniec smażenia dodaj kilka ugotowanych i przekrojonych na pół brukselek i dwie garście młodego szpinaku. Przypraw wg. uznania. Dodaj przygotowaną wcześniej owsiankę. Posyp szczypiorkiem.

Smacznego!

Nasza oferta

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium