Oleje roślinne są zdrowe, zapobiegają wysokiemu poziomowi cholesterolu i trójglicerydów (to rodzaj tłuszczów, które - w odpowiednich ilościach - są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu) oraz przeciwdziałają miażdżycy. Jednak, aby oleje roślinne spełniały te zadania muszą charakteryzować się pewnymi właściwościami. Cała tajemnica tkwi w zawartości kwasów tłuszczowych, ich rodzaju oraz wzajemnej proporcji, w jakiej występują. Oleje roślinne zawierają trzy rodzaje kwasów tłuszczowych: nasycone kwasy tłuszczowe, występujące m.in. w oleju z awokado. Kwasy jednonienasycone należące do rodziny omega-9, występują w oliwie z oliwek, oleju z awokado, oleju rzepakowym, rybach oraz mięsie i mają działanie przeciwmiażdżycowe. Niezbędne kwasy wielonienasycone, które nie są wytwarzane w organizmie dlatego musimy pobierać je z pożywienia. Zaliczamy do nich kwasy omega-3 i omega-6. Istotną kwestią decydującą o zdrowotności danego oleju jest ilość kwasu omega-3 oraz proporcja omega-6 do omega-3, która w idealnej sytuacji wynosi 4:1.
Jakie tłuszcze nadają się do smażenia, a których warto używać tylko na zimno?
- Olej kokosowy
Zawiera pełny zestaw kwasów tłuszczowych oraz posiada właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, antyseptyczne i wspomaga wzrost dobroczynnej flory bakteryjnej. Doskonale nadaje się do smażenia.
- Masło klarowane
Jest pozbawione laktozy i kazeiny, idealnie nadaje się do smażenia nawet na głębokim tłuszczu.
- Olej ryżowy
Należy do tłuszczów jednonienasyconych, zachowuje stabilność w wysokich temperaturach.
- Oliwa Extra Virgin
Nadaje się do szybkiego obsmażania czy duszenia warzyw. Aby obniżyć temperaturę podczas smażenia, warto na patelnię wlać roztwór wodno-olejowy (najpierw wlać wodę, potem oliwę). Dzięki temu temperatura się nie podniesie i warzywa czy mięso będą sporządzone w bezpieczny sposób. Jednak oliwa jest najzdrowsza kiedy dodajemy ja do potraw bez podgrzewania.
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno
To także dobry tłuszcz do krótkiego przesmażania. Jest bogaty w kwasy omega-3. Należy pamiętać, aby wybierać tylko olej nierafinowany, z upraw ekologicznych, w ciemnych, szklanych butelkach. Idealny do potraw na zimno.
- Olej lniany
Znajduje się na pierwszym miejscu wśród olejów o działaniu prozdrowotnym. Używany w diecie dr Budwig wykazuje działania antynowotworowe i przeciwzapalne. Ma zbliżony do ideału stosunek kwasów omega-6 do omega-3. który wynosi 0,7:1. Tłoczony na zimno z nasion lnu i nieoczyszczony jest produktem zachowującym swoje naturalne struktury i właściwości biologiczne.
- Olej konopny
Charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych dlatego nie może być poddawany obróbce cieplnej. Nierafinowany olej konopny idealnie nadaje się do sałatek i dressingów oraz pieczonych warzyw. Stanowi bogactwo kwasów omega-3, witamin A,C,E,K i B, minerałów (cynku, wapnia,magnezu). Wspomaga pracę serca, obniża ciśnienie tętnicze, wspomaga pracę naczyń krwionośnych. Wykazuje działania przeciwzapalne i przeciwbólowe. Zmniejsza stany zapalne stawów oraz niweluje napięcie przedmiesiączkowe.
- Olej z awokado
Tłoczony na zimno i nierafinowany, zawiera kwasy tłuszczowe, a także cenne witaminy : A,B,D,E,H,K,PP ORAZ CENNE MINERAŁY : żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, sód,mangan. Jest bogaty w kwasy omega-9, regulujące poziom tzw. "złego" cholesterolu. Wspomaga pracę wątroby, serca i mózgu.