Dziś, trochę na temat oleju kokosowego - oleju z owoców palmy, nazwanego w Indiach drzewem życia. Olej kokosowy sprawdza się zarówno w kuchni jak i w kosmetyce. Jest doskonały do smażenia, (naleśniki pieczone na nim są chrupiące i aromatyczne) jak i pieczenia. Dzięki temu , że jest szybko przetwarzany otrzymujemy zastrzyk energii, a nasz mózg zaczyna lepiej pracować. Jeśli chcesz mieć gładkie dłonie nawilżaj swoje ręce olejem kokosowym.
Masz problem z włosami są wysuszone i łamliwe zastosuj olej kokosowy - 1 łyżka oleju, 1 łyżka miodu. Składniki należy dobrze wymieszać (możesz podgrzać) i nałóż na włosy na 30 min. Owiń głowę ciepłym ręcznikiem. Spłucz ciepłą wodą, umyj głowę szamponem. Zobaczysz efekty już po pierwszym razie. Olejem kokosowym zmyjesz również makijaż. Nawilż twarz wodą i nanieś olej kokosowy, odczekaj chwilę aby olej mógł się dobrze rozpuścić i zetrzyj twarz chusteczką nawilżającą.
Jeśli chcesz zaskoczyć domowników pysznym ciastem przygotuj dla nich tartę kokosową z kremem jaglanym i malinami. Przepis znalazłam na stronie odżywianie naturalne.
Składniki:
- 240 g mąki orkiszowej jasnej,
- 3 płaskie łyżki ksylitolu
- 120 g oleju kokosowego (konsystencja stała)
- szczypta soli
- 3 łyżki soku z cytryny
- 50 ml zimnej wody
- Krem 200 g suchej kaszy jaglanej
- 300 ml mleka roślinnego
- 200 ml wody
- 3–4 łyżki syropu daktylowego
- 2–3 łyżki soku z cytryny
- 3–4 łyżki wiórków kokosowych
- 250 g malin
Przygotowanie: Mąkę przesiej, dodaj szczyptę soli, ksylitolu i wymieszaj wszystkie składniki. Zimny olej kokosowy posiekaj drobno nożem i dorzuć do mąki. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj i połącz ze sobą tak, by powstała gładka masa. Wyrabiaj ciasto, dolewając zimnej wody. Gotowe ciasto zawinięte w folię spożywczą chłodź w lodówce przez pół godziny. Przed wyjęciem nagrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 15 minut. Po ochłodzeniu spodu przygotuj jaglany krem. Zagotuj w jednym garnku mleko i wodę. Dodaj kaszę, doprowadź do wrzenia na średnim ogniu, następnie przykryj garnek i zmniejsz ogień. Gotuj przez około 15–20 minut do całkowitej miękkości. Gorącą kaszę przełóż do miski, dodaj syrop daktylowy, sok z cytryny, wiórki kokosowe i zblenduj na gładką masę. Gotowy krem schłodź w lodówce. Zimnym kremem wyłóż ciasto, dekorując wierzch świeżymi, sezonowymi owocami.
Życzymy smacznego!