Lato to cudowny okres, w którym możemy się cieszyć świeżymi owocami. Szkoda, że tak szybko się kończą. Aby zatrzymać ich smak na dłużej postanowiłam zrobić dżem truskawkowy. Muszę przyznać, że wyszedł wspaniale. Przepis jest sprawdzony więc chciałabym się nim z Wami podzielić. Bez owijania w bawełnę - przejdźmy do konkretów!
2 kg truskawek zasypuje Ksylitolem ok. 300 g (doskonale zastąpi cukier i jest o wiele zdrowszy, a także niskokaloryczny). Dodaje sok z 1/2 cytryny oraz cukier waniliowy z prawdziwą wanilią i zostawiam na ok. 1-2 godziny aż truskawki puszczą sok. Na koniec dodaje 1 opakowanie Pektyny. Pektyna to naturalny składnik roślinny zaliczany do błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. Pektyny mają właściwości żelujące i prozdrowotne, sprzyjają regulacji naszego cholesterolu oraz gospodarki węglowodanowej. Doskonale sprawdzają się przy robieniu dżemów czy galaretek. Gotuję truskawki 3-5 min. Gorący dżem rozlewam do wyparzonych słoiczków i pasteryzuje 20 min.
Zachęcam Was do robienia przetworów. Są zdrowe, bo wykorzystuje naturalne przyprawy, a owoce mają piękny, naturalny kolor. Można obdarować nimi bliskich i razem przekonać się jak smakuje!!!